هاله اسفندیاری که با قرار قانونی 200 میلیون تومانی آزاد شده بود، روز گذشته طی یک فرار قانونی! ایران را به مقصد اتریش ترک کرد تا از آنجا به امریکا سفر کند. با این حال، وی به محض ورود به وین در گفتگویی تلفنی با روزنامه امریکایی واشنگتن پست، به سیاه نمایی درباره دوران بازداشت خود در ایران پرداخته است.
به گزارش رجانیوز به نقل از واشنگتن پست، هاله اسفندیاری در این مصاحبه گفت: در سلولش تنها نوری ضعیف از ماه را از میان میله های پنجره زندان در شب ها می دید و از روی آن طول دوران بازداشتش را در حبس انفرادی تخمین می زد.
واشنگتن پست که بخشهایی از اطلاعات دریافتی از این متهم را به نقل از خود آورده است، می افزاید: به هاله اوایل روز دوشنبه اجازه داده شد تا ایران را به مقصد اروپا و سپس امریکا ترک کند. او 8 ماه را در زندان بسر برد و مقامات ایرانی وی را تهدیدی برای امنیت کشور توصیف کردند. هاله اذعان کرده که دوران بازداشتش در ایران احساس تنهایی و پریشانی و تشویش به او دست داده بود. اسفندیاری مدیر برنامه خاورمیانه مرکز پژوهشی وودرو ویلسون در شهر واشنگتن امریکاست. وی از ایران به وین اتریش پرواز کرد و پس از دیدار با شوهرش یعنی شائول بخاش و خواهرش و مدتی استراحت در وین، به همراه آنها به امریکا بازمی گردد.
اسفندیاری 67 ساله در مصاحبه اش گفت: با برنامه ورزشی 10 ساعته که در سلولش اجرا می کرد، توانست از سختی زندان انفرادی کاسته و روزهای حبس را طی کند. این کار او را از افکار بدی که درباره اتهامات وارد شده به او به مخیله اش می آمد، رها می کرد.
مقامات ایرانی اسفندیاری را به ارتکاب جرائمی علیه امنیت ملی و توطئه برای ایجاد زمینه انقلاب مخملی کرده بودند. هنوز هم وضعیت قضایی و حقوقی اسفندیاری نامعلوم است. او ماه دسامبر برای دیدن مادر 93 ساله اش به ایران سفر کرد. در راه بازگشت به امریکا، گذرنامه های ایرانی و امریکایی اش به سرقت رفت و زمانی که او تقاضای گذرنامه جدیدی کرد، وی را برای استنتاق به وزارت اطلاعات بردند و ماهها در آنجا از او بازجویی شد. وی ممنوع الخروج هم شد. در هشتم ماه می، اسفندیاری را به زندان اوین یکی از مخوف ترین زندان های خاورمیانه منتقل کردند. او طی 105 روزی که در این زندان بود، هرروز در سلولش ورزش و نرمش می کرد. گاهگاهی هم به وی اجازه داده می شد تا در یکی از حیاط های زندان قدم بزند ولی هیچکسی بجز بازجویانش و مأموران زن بخش خود را نمی دید.
وی در زندان حدود 10 کیلو وزن کم کرد و امروز وزنش به حدود 44 کیلو رسیده است. ایران هیچ اطلاعاتی راجع به سرنوشت 4 امریکایی بازداشت شده در این کشور منتشر نکرده است و اسفندیاری هم گفته است از بازداشت هیچ یک از آنان به جزکیان تاجبخش اطلاعی نداشته است. اسفندیاری طی دوران بازداشتش از طریق زندانبانان برای تاجبخش مقداری میوه می فرستاد و او هم چند کتاب برای اسفندیاری فرستاد.
تلویزیون دولتی ایران در ماههای تابستان 2 برنامه مستند پخش کرد و سعی نمود تا سفر اسفندیاری به ایران را به برنامه 75 میلیون دلاری بوش برای تقویت دموکراسی در ایران مرتبط کند. اسفندیاری در مصاحبه تلفنی اش با واشنگتن پست از وین گفت که بازجویانش از وی درباره برنامه های مرکز پژوهشی وودرو ویلسون در امریکا سئوالات زیادی می کردند. هم اسفندیاری و هم این مرکز انکار می کنند که از دولت بوش وجوهی را برای این کار دریافت کرده اند. اسفندیاری خود می گوید مخالف صرف پول برای براندازی رژیم کشوری است و علاوه بر آن مخالف دخالت در امور داخل کشورهای دیگر هم هست.
واشنگتن پست همچنین ادعا کرده است: اسفندیاری در 21 اوت از زندان آزاد شد. آزادی وی در پی ارسال نامه ای صورت گرفت که رئیس مرکز وودرو ویلسون یعنی لی هامیلتون به رهبر ایران نوشت.
اسفندیاری در مصاحبه اش گفت: احساسش این بود که دولت ایران در پی محاکمه وی نیست و مسئله وی خارج از دادگاه حل و فصل خواهد شد ولی از هامیلتون سپاسگزار است که با دخالت خود باعث شد وی دوران طولانی تری را در زندان بسر نبرد اما هنوز هم امریکاییان دیگری در بازداشت دولت ایران بسر می برند. از جمله تاجبخش و علی شاکری که گفته می شود هر دو در زندان اوین بسر می برند. پرناز عظیما هم که خبرنگار رادیو فرداست با قید ضمانت آزاد شده است ولی گذرنامه اش ضبط است و حق خروج از ایران را هم ندارد. رابرت ای لوینسون از ماموران پلیس فدرال امریکا هم در پی سفر به جزیره کیش در ماه مارس مفقود شده است اما بر خلاف موارد مشابه دیگر دولت محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران انکار می کند که از سرنوشت وی اطلاعی دارد.
از:رجانیوز
|